AGAR-AGAR BANDUNG SANTAN
Bahan
1 paket serbuk agar-agar 10 gm
1 liter air (4 cawan)
1 cwn gula pasir
200 ml santan kotak + 1 cwn air
1 biji telur ayam - kacau2 dengan garfu
Secubit garam
2 helai daun pandan - dibasuh dan disimpulkan
sedikit pewarna merah
Cara
Masak serbuk agar2, bersama air, gula dan daun pandan, kacau hingga mendidih. masukkan pewarna merah, kacau lagi kemudian keluarkan daun pandan.
Kecilkan api dan masukkan campuran santan bersama telur dan
garam.
Kacau dan tunggu hingga menggelegak atas api sederhana. Bila menggelegak, biar seketika lebih kurang 1-2 minit atau boleh
kuatkan api dapur dan biar adunan mengelegak kuat sambil dikacau-kacau. Kacau
ni untuk mengelakkan adunan membuak dan melimpah dari periuk. Pandai-pandailah
adjust api dapur tu ye. Nanti akan kelihatan adunan santan jadi
berbintil-bintil. Tutup api.
Basahkan loyang atau apa-apa acuan kegemaran dengan air.
Kemudian tuang adunan agar-agar santan dan biarkan mengeras. Sejukkan dalam peti ais.
No comments:
Post a Comment