Nuffnang Ad

Saturday, 8 August 2015

Agar-Agar Bandung Santan



AGAR-AGAR BANDUNG SANTAN

Bahan
1 paket serbuk agar-agar 10 gm 
1 liter air (4 cawan)
1 cwn gula pasir
200 ml santan kotak + 1 cwn air 
1 biji telur ayam - kacau2 dengan garfu
Secubit garam 
2 helai daun pandan - dibasuh dan disimpulkan
sedikit pewarna merah

















Cara  
Masak serbuk agar2, bersama air, gula dan daun pandan, kacau hingga mendidih.  masukkan pewarna merah, kacau lagi kemudian keluarkan daun pandan.  
Kecilkan api dan masukkan campuran santan bersama telur dan garam.  
Kacau dan tunggu hingga menggelegak atas api sederhana.  Bila menggelegak, biar seketika lebih kurang 1-2 minit atau boleh kuatkan api dapur dan biar adunan mengelegak kuat sambil dikacau-kacau. Kacau ni untuk mengelakkan adunan membuak dan melimpah dari periuk. Pandai-pandailah adjust api dapur tu ye. Nanti akan kelihatan adunan santan jadi berbintil-bintil. Tutup api. 
Basahkan loyang atau apa-apa acuan kegemaran dengan air. Kemudian tuang adunan agar-agar santan dan biarkan mengeras. Sejukkan dalam peti ais.

No comments:

Post a Comment