Nuffnang Ad
Tuesday, 25 November 2014
Talam Jagung Segar
TALAM JAGUNG SEGAR
Bahan untuk bawah
2 tongkol jagung - dihiris nipis
80 gm tepung beras
1 sudu mkn tepung jagung
125 ml santan pekat
225 ml air
80 gm gula
1/2 sudu kecil garam
Cara
Jagung yang dihiris nipis tadi, kukus selama 15 minit supaya ia masak dan lembut.
Bancuh semua bahan kecuali jagung, tapis dan kacau diatas api hingga naik wap, masukkan jagung kacau rata, tutup api. Tuang kedalam loyang yang telah disapu dengan sedikit minyak atau butter.
Kukus selama 20 minit.
Bahan untuk atas
80 gm tepung gandum
125 ml santan
225 ml air
80 gm gula
1 biji telur
sedikit garam dan pewarna
Cara
Bancuh semua bahan, tapis kedlm periuk dan kacau atas api hingga naik wap.
Tuang keatas lapisan bawah tadi. Kukus selama 30 minit atau hingga masak
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Salam kenal dari cheq da..nmpk sedap talam jagung tu
ReplyDeletesalam kenal jgk dr kak ruby......hihihi mmang sedap
ReplyDeletesalam kenal jugak dari kaknoor, ruby rasa nya lebih muda kot dari kaknoor kan, btw talam tu menarik lah minat kaknoor cam nak buat je sbb jagung dah ada ni
ReplyDeleteSalam kenal! Saya dari team Kumpulbagi.
ReplyDeleteJika Anda mau share dan download files dengan gampang kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com
Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya.
Coba servis kami tanpa registrasi:)