Nuffnang Ad

Tuesday, 25 November 2014

Talam Jagung Segar



TALAM JAGUNG SEGAR

Bahan untuk bawah
2 tongkol jagung - dihiris nipis
80 gm tepung beras
1 sudu mkn tepung jagung
125 ml santan pekat
225 ml air
80 gm gula
1/2 sudu kecil garam


Cara
Jagung yang dihiris nipis tadi, kukus selama 15 minit supaya ia masak dan lembut.
Bancuh semua bahan kecuali jagung, tapis dan kacau diatas api hingga naik wap, masukkan jagung kacau rata, tutup api.  Tuang kedalam loyang yang telah disapu dengan sedikit minyak atau butter.
Kukus selama 20 minit.

Bahan untuk atas
80 gm tepung gandum
125 ml santan
225 ml air
80 gm gula
1 biji telur
sedikit garam dan pewarna

















Cara
Bancuh semua bahan, tapis kedlm periuk dan kacau atas api hingga naik wap.
Tuang keatas lapisan bawah tadi.  Kukus selama 30 minit atau hingga masak


4 comments:

  1. Salam kenal dari cheq da..nmpk sedap talam jagung tu

    ReplyDelete
  2. salam kenal jgk dr kak ruby......hihihi mmang sedap

    ReplyDelete
  3. salam kenal jugak dari kaknoor, ruby rasa nya lebih muda kot dari kaknoor kan, btw talam tu menarik lah minat kaknoor cam nak buat je sbb jagung dah ada ni

    ReplyDelete
  4. Salam kenal! Saya dari team Kumpulbagi.
    Jika Anda mau share dan download files dengan gampang kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com
    Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya.
    Coba servis kami tanpa registrasi:)

    ReplyDelete