Assalammualaikum, ini hasil dari lebihan keledek sebanyak satu biji je, dapat 20 biji apam keledek, kan untung tu hihihi.......sedap pula tu lembut lagi, lebih2 lagi mkan di waktu petang hujan turun minum pula bersama teh atau kopi O panas.......bayangkan lah sendiri keenakkannya........terima kasih Rohah dan Yatie diatas resepi yang sedap ini.
APAM KELEDEK
Bahan
3/4 cwn gula pasir *
200 ml air *
1 helai daun pandan *
2 cwn tepung beras
1 cwn tepung gandum
1 cwn keledek rebus
250 ml santan
1 sudu kecil yis
1 sudu kecil b powder
sedikit garam
pewarna kuning
Cara
Masak bahan yg bertanda * hingga larut dan keluarkan daun pandan, sejukkan.
Keledek rebus di blend bersama dgn santan.
Dalam mangkuk lain satukan tepung beras, tepung gandum, yis, b, powder dan garam gaul rata, kemudian masukkan ke dalam blenda dan blend lagi bersama keledek tadi dan air gula hingga sebati.
Perap selama 1 jam. Sapu sedikit minyak pada acuan kecil2 atau loyang.
Kukus dalam acuan kecil2 selama 15 minit. Klu dlm loyang kukus selama 40 minit.
Apam ini boleh juga dimkn bersama kelapa parut.
Aslmkum ruby.. akk dtg melawat ni.. terima kasih sudi singgah dpur akk.. nmpk sedap apam ni ..akk suka ada kelapa parut..
ReplyDeleteAssalam
ReplyDeleteSuka apam sedappp kan
X cukup satu ni