Nuffnang Ad

Thursday, 17 April 2014

Dadih Jagung

Assalammualaikum.....tengahari tadi buat dadih, memang sedap sejuuuk je tekak......terima kasih pada K. Nor dan Yatie diatas resepi yang enak ni.

DADIH JAGUNG

Bahan
10 gm serbuk agar2
2 tin susu sejat/susu cair (800 ml)
1 1/4 cawan gula
2.5 liter air (2500 ml)
1 sudu teh garam
1 sudu besar tepung jagung - dibancuh dgn 2 sudu besar air
pewarna dan perisa pilihan
perasa jagung















Cara
Masak serbuk agar2 bersama air hingga mendidih, yatie larutkan agar2 dgn sedikit air dulu supaya tak berketul, kak ruby jugak larutkan.
Masukkan susu sejat, garam, gula, tepung jagung dan perasa jagung, masak dgn api sederhana dan kacau selalu, masak hingga mendidih tutup api.
Tapiskan dan tuang kedalam bekas kecil2, biarkan sejuk baru masukkan kedalam peti ais.
Makan sejuk2 sangat sedap.


No comments:

Post a Comment