PUDING LABU BERLAPIS CENDOL
Bahan
Untuk Lapisan Bawah
1/2 tahil agar2 kering ( beli yg 37.5 gram sama dgn 1 tahil, dilipat 2 dan potong guna separuh)
3 1/2 mug air - kak ruby guna 875 ml
3/4 mug gula - kak ruby guna 1/4 cawan
1/2 biji labu - direbus
1 sudu besar tepung kastad
2 biji telur
1/2 tin susu cair
Cara
Labu diblender bersama susu cair, telur, tepung kastad dan sedikit garam sehingga hancur.
Masak agar2 bersama air hingga hancur kemudian masukkan gula, bila gula sudah larut, masukkan bahan blender tadi masak hingga mendidih, angkat dan masukkan kedalam bekas atau acuan yang sesuai.
Bahan
Untuk Lapisan Atas
1/2 tahil agar2 kering
3 1/2 mug air
1/2 tin susu cair - boleh guna santan jugak
1/2 mug gula
sebungkus cendol - tapis buang airnya
sedikit garam

Cara
Masak agar2 bersama air hingga hancur, masukkan gula bila gula larut masukkan cendol, kacau perlahan-lahan. Masukkan susu atau santan dan garam.
Biar mendidih, angkat. Masukkan perlahan-lahan ke atas adunan labu tadi, biar kan sejuk, masukkan kedalam peti ais.
No comments:
Post a Comment