INANG-INANG
Bahan
1 kg beras pulut
lebih kurang 6 cawang air/separa dgn pulut
sedikit garam
pewarna - kuning, merah, hijau dan oren
sedikit kapur yg dicampur dgn sedikit air.

Cara
Rendam pulut dengan air, 1 jam pun okey dah. Basuh pulut dan toskan air.
Masukkan ke dlm loyang, letak air paras pulut jer, gaul dgn sedikit garam, kukus hingga pulut masak.
Bahagikan pulut kpd 3 atau 4 bahagian, setiap bahagian titiskan dgn pewarna, jangan banyak sikit jer, gaul pulut dgn pewarna tu biar sekata.
Letak pulut atas dulang atau loyang besar dan tekan pulut dan ratakan nipis-nipis, sebelum itu basahkan sikit tangan dgn air kapur.
Terap pulut bulat-bulat susun dalam dulang dan jemur sampai betul2 kering. (kalau cuaca panas 2 hari pun dah okey dah.
Assalam . can mane ye nak buat inang2 sagu
ReplyDelete