*bentuk dia lebih kurang lah dengan kek yang terdapat di bakery tu.
FOLDERED SPOUNGE CAKE
Bahan A
100 ml air
5 biji kuning telur
45 ml minyak jagung
70 gm gula kastor
140 gm tepung gandum/superfine
1 sudu teh serbuk penaik
sedikit esen vanila
sedikit pewarna kuning

Bahan B
5 biji putih telur
70 gm gula kastor
Bahan C
300 ml whipping cream - pukul sampai kental
strawbery
beberapa helai daun kucai - celur dgn air panas sekejap
Cara
Pukul bahan B hingga menjadi meringue, ketepikan.
Pukul air, kuning telur dan minyak jagung hingga berbuih. Masukkan gula dan esen vanila pukul hingga kembang, masukkan sedikit demi sedikit tepung yg telah diayak bersama serbuk penaik dan kacau sebatikan.
Satukan bahan B kedalam bahan A, secara kaup balik, dengan hanya menggunakan senduk kayu saja. Jangan guna mixer.
Setelah sebati masukkan kedalam loyang yg telah dialas dengan kertas minyak.
Bakar selama 1 jam dengan oven yg telah dipanaskan terlebih dahulu, suhu 160c dengan kaedah water bath guna api bawah sahaja.
Sejukkan dulu sebelum dipotong lintang 4 lapis. Kemudian potong bulat dibahagian tengah nya yang berukuran 5 1/2 inci.
Lepas tu buat dan bentuk lah seperti gambar diatas.
No comments:
Post a Comment