Nuffnang Ad

Friday, 22 August 2014

Kek Lapis Keju Oreo


KEK LAPIS KEJU OREO
resepi asal,  kak wan

Bahan A
12 biji kuning telur B
6 biji putih telur
250 gm gula kastor
270 gm tepung hong kong
30 gm serbuk horlick
2 sudu kecil ovelete
1 sudu kecil esen vanila

Bahan B (adunan keju)
250 gm cream keju
3 sudu besar susu pekat manis
1 sudu teh lemon paste

Bahan C (adunan biru)
250 gm mentega
3 sudu makan susu pekat manis
pewarna biru atau apa warna yg disukai

Bahagian D
2 - 3 bungkus biskut oreo dgn cream sekali
loyang 8 x 8 dialas dasar dan di gris















Cara
Pukul kuning telur, putih telur, gula, esen vanila dan ovelete dengan kelajuan tinggi hingga kembang dan pekat, perlahankan mixer, masukkan tepung dan serbuk horlick sedikit demi sedikit hingga bergaul rata.
Bahagikan adunan kepada 2.
satu bahagian diadun bersama bahan B (adunan keju) dan satu bahagian lagi diadun bersama bahan C (adunan biru).
Bahagikan adunan biru kepada 2 bahagian, untuk lapisan atas dan bawah. ambil 6 sudu besar adunan biru, ratakan kedlm loyang, bakar api atas bawah pada suhu 180c selama 8 hingga 10 minit ataupun hingga permukaan keperangan. Angkat, tekan dengan penekan kek lapis cucuk dgn garpu dan sapu sedikit mentega cair pada permukaan kek.
Ulangi lapisan biru yg kedua dan bakar dengan api atas sahaja. selama 8 minit, ulangi sehingga 3 laisan biru.
ambil 7 sudu besar adunan keju, ratakan dan susun biskut oreo diatasnya, bakar hingga permukaannya keperangan, tekan dgn penekan kek setiap lapisan.  Ulangi sehingga adunan keju oreo habis.
Kemudian untuk lapisan atas ambil 6 sudu besar adunan biru, ulangi melapis dan membakar sehingga 3 lapisan.  Untuk lapisan terakhir, tutup loyang dgn aluminium foil dan bakar dgn api atas bawah selama 15 minit.

1 comment: