Nuffnang Ad

Wednesday, 19 December 2012

Samosa

Terima kasih pada yang sudi singgah di kayumaniskorner,  semalam selepas balik dari window shopping, terasa sunyi pula tak buat apa2........kak ruby buka peti ais ada beberapa keping kulit popia lebihan buat popia bersalut nestum yang kawan-kawan order 2 hari lepas, terfikir juga apa nak buat dengan 6 keping kulit popia ni....idea datang, apa kata kalau buat samosa, memang resepi samosa belum ada lagi dalam kayumaniskorner ........apa lagi, kak ruby pun cari bahan2 untuk dijadikan inti, nasib baik senua bahan ada dalam simpanan.......tapi bahan2 yang ada macam nak buat inti karipap je, tak pe lah, apa salah nya, fikir kak ruby........bila sudah siap masak, sedap pula, lebih2 lagi makan panas2 di waktu2 petang begini,  selamat lah lebihan kulit popia kak ruby......

SAMOSA

Bahan
6 keping kulit popia
(setiap 1 keping di bahagi 3)
1 sudu makan tepung gandum + campur dgn sedikit air  (utk dijdkan gam)

Untuk inti
1 cawan daging kisar
500 gm ubi kentang – potong dadu
1 labu bawang besar – potong dadu
2 ulas bawang putih – dicincang
1 sudu makan rempah kari
Garam dan gula secukupnya
4 helai daun kari
Sedikit minyak untuk menumis


 


Cara
Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan daun kari hingga naik bau.
Masukkan rempah kari biar sehingga garing, masukkan daging kacau sehingga daging tak berketul.
Kemudian masukkan kentang, garam, gula dan sedikit air.  Masak hingga kering dan kentang empuk. padamkan api.
Ambil kulit popia yang sudah dipotong 3 tadi.  Masukkan inti, lipat-lipatkan biar jadi bentuk segitiga, ambil bancuhan tepung tadi letakkan dihujungnya.  Buat lah sampai habis.
Goreng dalam minyak penuh dengan api sederhana panas.  



No comments:

Post a Comment

Post a Comment