Nuffnang Ad

Tuesday 8 September 2020

Kek pisang lembut

 


KEK PISANG LEMBUT
 
Bahan
6 biji pisang berangan
1 cawan gula halus
1 cawan tepung gandum
¾ cawan mentega – dicairkan
4 biji telur
1 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu besar ovellete
1 sudu besar esen pisang
1 biji pisang hiris utk hiasan
Guna Loyang 9”






Cara 
Lecek pisang hingga hancur dan campur dengan soda bikarbonat, Kacau rata.
Putar telur, gula, ovellete dan esen pisang hingga kembang.  Kemudian masukkan ke dalam adunan pisang tadi dan kacau rata secara kaupbalik dengan spatula.
Masukkan tepung yang sudah diayak bersama serbuk penaik. Gaul rata dengan spatula je.
Akhir sekali masukkan mentega cair dan gaul kaupbalik hingga rata.
Tuangkan kedalam loyang yang beralas kertas minyak dan sapu sedikit mentega.
Taburkan hirisan pisang dan bakar selama 50 minit dengan suhu 170c.

No comments:

Post a Comment