Nuffnang Ad
Thursday, 13 December 2012
Serikaya Pulut Hitam
SERIKAYA PULUT HITAM
Loyang 8 inci je .....
Bahan Untuk Lapisan Bawah
1 1/2 cawan pulut putih
1/2 cawan pulut hitam
2 cawan santan cair
1/2 sudu teh garam
Cara
Rendam kedua dua pulut semalaman, sesudah dibersih campurkan keduanya bersama santan yang telah dicampur garam. Masukkan kedalam loyang dan kukus sehingga masak. Bila sudah masak tekan pulut supaya mampat dan kemas.
Bahan Untuk Lapisan Atas
80 gm tepung gandum
10 gm tepung beras
150 gm gula halus
1 biji telur
125 ml santan pekat
250 ml air
Cara
Bancuh semua bahan dan tapis, bahagikan kepada 2 bahagian sama banyak, setiap satu bahagian warna dengan warna pilihan.
Ambil 1 bahagian tuangkan ke atas lapisan bawah, kukus selama 15 minit atau hingga 1/2 masak, tuangkan pula 1 bahagian lagi, kukus lagi 20 minit atau hingga masak.
Biarkan betul2 sejuk barulah di potong.
Labels:
kuih
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
As'alam Kak Ruby, nampak sedap kuih serikaya ni. ct copy resipi ya kak. terima kasih.
ReplyDeletewaalaikumussalam CT, sama2..insyaAllah sdp hehehe try nnti ye.
ReplyDeleteAssalam kak Ruby.
ReplyDeleteMenariklah kak....belum pernah makan.
waalaikumussalam norzie, tksh, tu lh norzie kak ruby pun lum pernah mkn sbelum ni, tu yg try wat tu, menjd pula sedap tau zie......try lah
ReplyDelete