MIHUN KARI
Bahan:
1 biji bawang besar - ditumbuk halus
5 ulas bawang putih - ditumbuk halus
3 sudu mkn serbuk kari ayam/daging + 1 sudu mkn cili kisar + 1/2 cwn santan, dibancuh sebati
2 mangkuk santan pekat
1 inci halia - dihiris halus
2 keping asam keping
1/2 ekor ayam - dipotong kecil
udang
fish ball
fish kek
garam dan gula secukupnya
Bahan tumis
bunga lawang, bunga cengkih, kayu manis
Cara:
Tumis kedua2 bawang yg ditumbuk dan juga bahan tumis hingga naik bau. Masukkan rempah kari yg telah dibancuh tadi, masak hingga pecah minyak.
Masukkan 2 mangkuk santan ( boleh tambah sedikit air), biarkan mendidih masukkan ayam biar hingga mendidih lagi kemudian masukkan pula udang, asam keping, halia, fish ball, fish kek, garam dan gula, biarkan hingga mendidih lagi, rasa secukup rasa. tutup api. Boleh dihidangkan bersama mihun dan bahan2 lain.
Bahan bahan lain
Mihun - dicelur
Tauge - diselur
sawi - dicelur
telur rebus
Bawang goreng
limau kasturi
cili merah, cili hijau
·
·
No comments:
Post a Comment