Assalammualaikum pada sapa2 yang sudi singgah di kayumaniskorner .....entah kenapa kak ruby ni macam mengidam pula nak makan pulut dengan mangga, kak ruby terjumpa mangga chukanan yang terkenal sedap ni di sebuah pasaraya.....terus teringat pulut, apa lagi beli lah pulut.....tak sabar nak tunggu hari esok nya, sebab pulut ni kena rendam dulu.......esok nya baru boleh makan, huuuuu sedap sungguh mangga ni rupanya.
PULUT MANGGA
Bahan
2 cawan pulut
1 cawan santan pekat
sedikit garam
2 biji mangga chukanan
Cara
Pulut dibersih dan direndam semalaman.
Kukus pulut hingga masak, kemudian gaul dengan santan pekat yang sudah dicampur sedikit garam. Kukus sekali lagi, tapi kali ni sekejap je...(supaya pulut nampak lebih cantik dan jugak pulut tidak cepat basi).
Untuk mangga, potong lah dengan cara tersendiri. Hidangkan bersama pulut.
No comments:
Post a Comment