Petang ni kak ruby rajin sikit, buat karipap.....seperti biasa lah resepi kak ruby ni selalu nya sikit2, see, tepung 300 gm je.....ialah cuma berdua, masak pun kecil kecilan.....sedap ni makan petang2 dengan air teh O.
KARIPAP
Bahan
300 gm tepung gandum
3/4 cawan air sejuk (dlm peti ais)
2 sudu mkn minyak jagung*
2 sudu mkn buttercup*
sedikit garam
Cara
Campurkan bahan yang bertanda * dan panaskan hingga butter cair, tutup api.
Gaulkan kesemua bahan diatas dan uli hingga menjadi adunan lembut, kemudian bahagikan kepada ketul2 kecil,
(kak ruby buat setiap ketul 50 gm).(resepi asal adunan di rehatkan 30 minit) tapi kak ruby terus je canai, nipis2 kan dan letak inti, tutup seperti biasa kelim di tepi dan goreng.
No comments:
Post a Comment