SAMOSA
Bahan
6 keping kulit popia
(setiap 1 keping di bahagi 3)
1 sudu makan tepung gandum + campur dgn sedikit air (utk dijdkan gam)
Untuk inti
1 cawan daging kisar
500 gm ubi kentang –
potong dadu
1 labu bawang besar –
potong dadu
2 ulas bawang putih –
dicincang
1 sudu makan rempah
kari
Garam dan gula
secukupnya
4 helai daun kari
Sedikit minyak untuk
menumis
Cara
Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan daun kari hingga naik bau.
Masukkan rempah kari biar sehingga garing, masukkan daging kacau sehingga daging tak berketul.
Kemudian masukkan kentang, garam, gula dan sedikit air. Masak hingga kering dan kentang empuk. padamkan api.
Ambil kulit popia yang sudah dipotong 3 tadi. Masukkan inti, lipat-lipatkan biar jadi bentuk segitiga, ambil bancuhan tepung tadi letakkan dihujungnya. Buat lah sampai habis.
Goreng dalam minyak penuh dengan api sederhana panas.
No comments:
Post a Comment