Nuffnang Ad
Friday, 31 January 2014
Kuih Lapis Tradisional
KUIH LAPIS TRADISIONAL
Bahan
100 gm tepung gandum
50 gm tepung beras
1/2 cawan gula
125 ml santan pekat
900 ml air
garam secukupnya
pewarna hijau dan merah
Cara
Panaskan pengukus.
Satukan air, santan, gula dan garam dalam mangkuk kacau sebati, kemudian masukkan tepung gandum dan tepung beras kacau lagi.
Bahagikan kepada 2 bahagian sama banyak dan ambil setiap bahagian sebanyak 1/2 cawan, untuk jadikan 1 cawan, warnakan dengan warna merah, ketepikan.
Yang 2 bahagian tu, 1 warnakan dengan warna hijau dan 1 bahagian biarkan warna asal iaitu putih.
Sediakan loyang 8" yang sudah disapu dengan sedikit minyak atau butter.
Masukkan 1 cawan warna asal kedalam loyang dan kukus selama 3 - 4 minit, masukkan pula warna hijau kukus lagi, buat lah begitu berselang seli sampai lapis yang ke 3, masukkan adunan yang bewarna merah tadi, kukus lagi, masukkan warna putih semula dan buat lah proses seperti diatas hingga adunan habis.
Untuk lapisan yang terakhir kukus selama 10 minit
*kuih lapis ni macam2 warna dan macam2 corak boleh buat, terpulang lah pada si pembuat....... ni warna, corak dan cara kak ruby.
Labels:
kuih lapis
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment