Assalammualaikum, petang semalam kak ruby pergi Aeon Big .........kak ruby tengok ramai orang china dan ada jugak dua tiga orang melayu begitu asyik memilih ubi arrowhead, orang china sampai 2 plastik seorang, kak ruby tanya "banyak you beli" dia jawab "ni ubi 1 tahun 1 kali saja ada, saya beli banyak2 laaa, kak ruby tanya lagi "you masak apa ye" china lain pula jawab "mcm2 boleh masak, ganti kentang hooo, sekarang ubi ni ada, jangan guna kentang lagi" yang lain pula jawab "ya laa kalau you masak kari ke sup ke, you letak ni ubi la, sedap" kak ruby diam je tak kata apa2, ramai sangat china menjawab.........tiba2 melayu pula bersuara "saya pun beli akak, setiap tahun saya beli ubi ni, saya buat kerepek, belum habis melayu bercerita, china lain pula berkata, "betul kata dia buat kerepek pun sedap" kak ruby tanya yang melayu tu, macam mana nak buat kerepak ye, orang melayu yang baik hati ni cerita satu persatu macam mana nak buat kerepak, kak ruby dengar dengan khusyuk..........apa lagi kak ruby pun tumpang lah sekaki pilih2 dapat lah 1/2 kilo. Sampai di rumah kak ruby buat lah macam mana orang melayu tadi tu ajar.........hasil nya memang sedap.
KEREPEK NGARKU / UBI ARROWHEAD
Bahan
1/2 kilo ubi arrowheard
minyak utk menggoreng
garam, blackpepper - sebagai perasa
Cara
Bersihkan ubi arrowheard dengan membuang kulit nya. Basuh dan toskan.
Sagat nipis-nipis dan goreng dalam minyak yang banyak hingga kekuningan, angkat dan toskan minyak.
Kalau suka taburkan sedikit garam dan blackpepper.
No comments:
Post a Comment