Nuffnang Ad

Thursday, 30 January 2014

Bun Kacang Merah

Assalammualaikum,  agak lama jugak kak ruby tak buat roti.....petang tadi teringin pula, tekak terasa nak makan bun inti kelapa tapi kelapa parut tak de pula dalam simpanan cuma kacang merah saja yang ada, jadi kak ruby buat bun inti kacang merah.  Lembut sangat roti ni, walau pun dah lama tak buat menjadi jugak dia.

  

BUN KACANG MERAH

Bahan
500 gm tepung roti
100 gm gula kastor
40 gm susu tepung
1 sudu teh bread improver
1 sudu teh bread softner
11 gm yis
1 biji telur
80 gm butter
secubit garam




Cara
Campur bahan kering dan masuk bahan cecair uli sebatikan, masukkan butter uli lagi hingga doh licin dan elastik. (kak ruby guna mixer, uli selama 20 minit).
Perap 30 minit dan tumbuk2 buang angin. Bentukkan bulat2 dan masukkan ini kacang merah,  perap lagi hingga naik 2 x ganda,  sapu kuning telur di atasnya, Bakar suhu 180c selama 20 minit atau hingga masak.     


No comments:

Post a Comment