Nuffnang Ad
Tuesday, 7 January 2014
Snow Cheese Cake
SNOW CHEESE CAKE
Bahan
6 biji telur (buang 2 putihnya)
100 gm gula halus
100 gm tepung hong kong
60 gm tepung jagung
50 gm air sejuk (dr peti ais)
1 sudu teh baking powder
2 sudu makan ovellet
75 gm mentega (dicairkan)
Untuk krim
1 kotok cream cheese philadelphia
1/2 tin susu pekat manis (satukan kedua bahan ini putar sehingga tidak berketul)
Untuk Topping
1/2 kotok kraft cheddar cheese (diparut)
Cara
Satukan semua bahan kecuali mentega cair dan putar, putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat dan putih. Akhir sekali masukkan mentega cair, putar lagi sehingga sebati dan pekat.
Sediakan loyang yang telah dialas dengan kertas minyak atau yang telah disapu dengan sedikit butter.
Bakar dengan menggunakan api atas bawah, selama 45 minit atau 1 jam dengan kepanasan 150c.
Bila sudah masak sejukkan. Kemudian potong di tengah2 kek supaya kek menjadi 2 bahagian. Sapu krim cheese di atas 1 bahagian kek yang dipotong, letakkan bahagian yang 1 lagi diatasnya, sapukan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
Akhir sekali taburkan cheese yang diparut tadi, sebagai topping. Masukkan dalam peti ais 2 jam baru boleh dipotong.
Labels:
kek
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment