KUIH KASWI PANDAN
Bahan
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
1/2 cawan tepung beras
3 sudu besar air kapur
5 helai daun pandan - diblender dgn 4 1/2 cawan air dan ditapis
sedikit garam
sedikit pewarna hijau
1/2 biji kelapa parut + sedikit garam *
Cara
Panaskan kukusan hingga mendidih.
Satukan semua bahan kecuali yang bertanda *, kacau hingga sebati (blender lagi senang) kemudian tapis, masukkan kedalam acuan yang sudah disapu dengan sedikit minyak.
Kukus selama 20 minit, Kuih kaswi ni memang agak sedikit lembik, tapi bila dah sejuk ia akan keras.
Biar betul2 sejuk baru keluarkan dari acuan.
Hidangkan bersama kelapa parut.
Sedapnye kak...sy suka kaswi yg ada kapur...enak kenyal dimkn
ReplyDelete