Assalammualaikum, semalam hari lahir anak kak ruby, jadi kak ruby buat kek russian black white chocolate cake khas untuk anak kesayangan kak ruby tu......alhamdulillah menjadi dengan jaya nya walaupun tidak secantik kawan2 blogger buat, tak pe lah yang penting hasil dari air tangan kak ruby sendiri.......terima kasih kak ruby ucapkan pada Hana dan Yatie sebab kak ruby ambil resepi dari blog mereka berdua.
RUSSIAN BLACK WHITE CHOCOLATE CAKE
Bahan
170 gm tepung super fine *
1 sudu kecil baking powder *
1 sudu kecil soda bicarbonate *
1 tin susu cair (400 gm)
100 gm koko
200 ml minyak jagung
250 gm susu pekat
250 gm gula halus
5 biji telur - blender 5 min
Cara
Ayak bahan bertanda *
Satukan minyak, susu pekat, susu cair, gula dan serbuk koko. Panaskan diatas api kecil sehingga semua sebati (Tak perlu mendidih, gula hancur dan serbuk koko tidak berketul). Angkat.
Masukkan kedalam mangkuk besar, masukkan telur yang telah di blender. Kacau sebati.
Akhir sekali masukkan bahan yang diayak dan kacau sebatikan.
Sapukan loyang dengan butter,tuang adunan kek dan kukus selama 1 jam. Sejukkan.
Bahan Chocolate Ganache
200 ml whipping cream
500 gm chocolate masakan
1 sudu besar air panas
2 sudu besar sirap glukos
2 sudu besar butter
Cara
Panaskan whipping cream (takperlu mendidih)
Masukkan air panas, butter dan sirap. Kacau sebati.
Angkat dari api dan masukkan coklat masakan. Kacau hingga coklat cair. Sejukkan dahulu sebelum diguna.
Bahan Coffee Cream Cheese
500 gm cream cheese
1 cawan buttter lembut
1 cawan gula aising
1 peket nescafe 3 in 1
Cara
Putar semua bahan, sebatikan,dan boleh digunakan.
Cara Penyediaan Kek
Potong kek kepada 3 atau 4 lapis, letakkan 1 lapisan diatas papan putaran kek, sebelum itu masukkan cream cheese dan chocolate ganache ke dalam piping bag, paipkan diatas kek berbentuk lingkaran secara berselang-seli. Letakkan lapisan kek kedua diatas lapisan pertama tadi, buatlah seperti proses diatas juga dan lapisan seterusnya. Untuk lapisan terakhir, hanya sapukan baki cream cheese. Masukkan kedalam peti ais sekejap, supaya adunan cream cheese mengeras sedikit barulah tuang chocolate ganache (jika chocolate ganache sudah membeku atau mengeras panaskan semula secara double-boiling sekejap).
No comments:
Post a Comment