Nuffnang Ad

Sunday, 26 January 2014

Buah Tangan Dr Melaka

Assalammualaikum, petang ni sambil tengok tv kak ruby makan inang-inang, sedap rangup jer makan pula dengan air nescafe o panas fuh meletop........kak ruby bukan buat inang-inang tau, kak ruby cuma goreng jer, inang-inang ni kak ruby beli sewaktu kak ruby pegi Melaka tempoh hari........Inang-inang memang banyak dan mudah didapati di negeri yang terkenal dengan kisah sejarah Hang Tuah tu.  Selalu nya orang2 datang ke Melaka akan dibeli untuk dibawa pulang sebagai buah tangan, begitu jugak lah dengan kak ruby..........Kak ruby nak buat sendiri entah bila hihihi........ tapi kak ruby dah ambil dan simpan resepi nya, kak ruby ambil dari che'iza@myresepi.com.......sapa2 yang rajin tu boleh try resepi di bawah.


INANG-INANG

Bahan
1 kg beras pulut
lebih kurang 6 cawang air/separa dgn pulut
sedikit garam
pewarna - kuning, merah, hijau dan oren
sedikit kapur yg dicampur dgn sedikit air.




Cara
Rendam pulut dengan air,  1 jam pun okey dah. Basuh pulut dan toskan air.
Masukkan ke dlm loyang, letak air paras pulut jer, gaul dgn sedikit garam, kukus hingga pulut masak.
Bahagikan pulut kpd 3 atau 4 bahagian, setiap bahagian titiskan dgn pewarna, jangan banyak sikit jer,  gaul pulut dgn pewarna tu biar sekata.
Letak pulut atas dulang atau loyang besar dan tekan pulut dan ratakan nipis-nipis, sebelum itu basahkan sikit tangan dgn air kapur.
Terap pulut bulat-bulat susun dalam dulang dan jemur sampai betul2 kering. (kalau cuaca panas 2 hari pun dah okey dah.  

1 comment: