Assalammualaikum, waktu cuaca panas2 macam ni, dapat makan puding karamel sejuk2 baru keluar dari peti ais, aduuuuuuh lega rasa tekak.........sedap sangat hilang rasa bahang panas......ni kak ruby buat pagi tadi, makan tengahari dan petang, rasa tak cukup nak lagi......tu lah sampai terlupa nak ambil gambar masa sebiji belum dipotong, dah dipotong-potong baru teringat nak publish kat kayumaniskorner.
PUDING KARAMEL
Bahan
5 biji telur
1 cawan gula - 1/2 cwn dijadikan gula hangus + sedikit air
1 sudu besar kastard
1 sudu teh esen vanila
1 tin susu cair
1 gelas air
Cara
Sapu sedikit butter di dalam loyang.
Masukkan gula yang sudah hangus tadi, ketepikan.
Telur dipukul bersama 1/2 cawan gula hingga kembang, masukkan susu cair dan esen vanila, masukkan juga bancuhan kastard bersama 1 gelas air. Kacau sebatikan.
Kemdian tuang ke dalam loyang yang berisi gula hangus tadi.
Kukus selama 30 minit atau hingga masak.
Sejukkan dalam peti ais dulu baru terbalikkan.
*kalau suka manis boleh tambah gula masa buat gula hangus jadikan 1 cwn,
No comments:
Post a Comment