Assalammualaikum, oleh kerana sedap nya kuih talam berlauk, bahan inti nya pun masih berbaki lagi, jadi petang tadi kak ruby cuma bancuh adunan tepung je, dan kak ruby tambah pewarna kuning sikit untuk nampak kuning gitu..........kali ni kak ruby letakkan resepi sepenuhnya dari Azie Kitchen.
TALAM BERLAUK
Bahan
3 cawan tepung gandum
200 ml santan
4 cawan air atau santan cair
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1 biji telur ayam
1 sudu kecil gula
2 sudu kecil garam
Cara
Satukan semua bahan dan blend. Tapis dan tuang kedalam bekas, ketepikan asingkan 1/4 cawan.
Untuk lauk
200 gm udang saiz kecil
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu besar udang kering (ditumbuk)
2 biji cili merah
sedikit daun sup dan daun bawang
sedikit serbuk lada sulah
1/4 sudu kecil gula
1/2 sudu kecil garam
sedikit minyak utk menggoreng
Cara
Hiris halus bawang merah, bawang putih, cili merah, daun sup dan daun bawang. udang kering ditumbuk halus.
Goreng bawang merah dan bawang putih hingga kuning keemasan angkat. Kemudian masukkan udang kering, setelah naik bau dan garing, masukkan udang hidup yg dibunag kulit diikuti dgn cili merah. Bubuh sedikit serbuk lada sulah, gula dan garam secukup rasa.
Bila udang sudah masak, tutup api dan masukkan bawang yang digoreng td bersama daun sup dan daun bawang dan gaul rata, ketepikan.
Cara membuat talam berlauk
Tuang adunan bahagian bawah kedalam bekas yang disapu sedikit minyak, kukus selama lebih kurang 15 minit. Kemudian buka dan tabur bahan lauk yg telah digoreng td dan ratakan, Titiskan tepung yg diasingkan td sedikit demi sedikit ke atas permukaan lauk td untuk melekatkannya.
No comments:
Post a Comment