KEK LAPIS ASAM MANIS
Bahan:
10 biji telur
200 gm tepung biskut marie
100 gm tepung hongkong
450 gm mentega
1 sudu besar ovellete
1 sudu kecil esen vanila
150 gm gula halus (kak ruby kurangkan)
300 gm susu pekat manis (kak ruby kurangkan)
Asam manis (howflake) secukupnya
pewarna pilihan sendiri
10 biji telur
200 gm tepung biskut marie
100 gm tepung hongkong
450 gm mentega
1 sudu besar ovellete
1 sudu kecil esen vanila
150 gm gula halus (kak ruby kurangkan)
300 gm susu pekat manis (kak ruby kurangkan)
Asam manis (howflake) secukupnya
pewarna pilihan sendiri
Cara
Pukul telur, gula, esen vanila dan ovellete hingga kembang. Dalam
bekas lain putar mentega dan susu pekat hingga putih berkrim.
Kemudian satukan kedua-duanya, masukkan tepung biskut marie dan tepung hongkong, kacau sebati hanya gunakan spatula je dan kemudian putar lg 1 minit utk pastikan adunan benar2 sebati.
Bahagikan kepada 3 bahagian, warnakan setiap bahagian dengan warna pilihan.
Bakar selapis-selapis dan susun dengan asam manis setiap lapisan.
Kemudian satukan kedua-duanya, masukkan tepung biskut marie dan tepung hongkong, kacau sebati hanya gunakan spatula je dan kemudian putar lg 1 minit utk pastikan adunan benar2 sebati.
Bahagikan kepada 3 bahagian, warnakan setiap bahagian dengan warna pilihan.
Bakar selapis-selapis dan susun dengan asam manis setiap lapisan.
Untuk lapisan pertama gunakan api atas bawah, untuk
lapisan kedua dan seterusnya api ATAS saja.
Rajinnya Kak Ruby melapis kek..... Nampak sedap je....
ReplyDelete