Nuffnang Ad

Tuesday, 25 February 2014

Goreng Sukun

Assalammualaikum,  buah sukun ialah buah yang kak ruby tidak pernah kenal dan tahu tau pun, sehingga lah kak ruby berumah tangga, baru lah kak ruby tau apa itu sukun.......itu pun setelah kak ruby pergi ke rumah keluarga sebelah suami kak ruby, pertama kali makan tertanya-tanya buah apa ni? tak pandai nak menilai sedap ke tidak.....bila sudah selalu makan baru terasa kesedapan goreng sukan,  terutama sekali bila makan panas2 ooooo sedap rupa nya.   Sekarang kak ruby jadi peminat setia sukun,  sedap jugak di goreng begitu saja tanpa gunakan tepung, cuma selepas dicuci gaul kan dengan sedikit garam, kemudian goreng sedap.
  

GORENG SUKUN

Bahan
1 biji buah sukun
 - dikupas dan dibersih, potong dgn cara tersendiri, bersih lagi sekali dan toskan.

Bahan lain
tepung beras *
tepung gandum *
sedikt garam *
sedikit kunyit *
air secukupnya
minyak untuk mengoreng



                     buah sukun yg digoreng tanpa tepung

Cara
Campurkan bahan yang bertanda *, masukkan air sedikit demi sedikit kacau hingga tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair.
Kemudian celupkan sukun yang ditoskan, dalam adunan tepung,  goreng lah hingga kekuningan




No comments:

Post a Comment