Nuffnang Ad

Saturday, 8 February 2014

Buah Rotan

Assalammualaikum, dalam minggu ni kak ruby suka pula buat kudapan........mungkin seronok kot mengunyah di musim panas ni, tapi memang tak terasa bila-tiba habis je, semalam pun sama makan vadai sampai tak terasa habis..........lepas ni apa pula yang kak ruby nak goreng hihihi.......... nnti kak ruby cari resepi dulu ye.   Untuk resepi buah rotan ni maaf banyak2,  kak ruby tak ingat pula sapa tuan punya resepi, sebab banyak sangat resepi buah rotan dalam blog, dah terlupa dari blog mana kak ruby ambil.  Sekali lagi maaf di pinta.........
 

BUAH ROTAN

Bahan
500 gm tepung pulut
200 gm santan pekat
4 sudu besar gula pasir
1 biji telur
1/2 cawan air
Bijan secukupnya
Minyak utk menggoreng




Cara
Larutkan gula dalam santan, campur sekali dengan telur. Masukkan tepung pulut gaul hingga rata.
Masukkan air sedikit demi sedikit dikacau dengan tangan sehingga menjadi doh yang lembut dan licin tetapi tidak melekat di mangkuk, boleh tambah atau kurangkan air jika perlu.
Bulat-bulatkan doh menjadi bebola bersaiz 1 cm atau bebola kecil, dan golekkan dalam bijan, buat lah hingga adunan habis.
Panaskan minyak dengan api sederhana kecil.  Goreng hingga kekuningan.
Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

 
*sepanjang masa menggoreng api hendak lah sentiasa kecil, supaya buah rotan tidak meletup. 

No comments:

Post a Comment