Nuffnang Ad

Wednesday, 19 February 2014

Kuih Lapis Tradisonal lagi

Assalammualaikum, kak ruby memang suka kuih lapis, hari ni kuih lapis lagi, warna merah pula hihihi.......sebenarnya gambar kuih lapis ni dah lama, entah tersorok kat mana pun tak tau, cari punya cari terjumpa lah pula........tengok....cara potong kuih ni tak berapa kemas kan, tak cantik,  pada hal  resepi nya sama seperti kuih lapis terdahulu yang warna hijau tu.......sebab nya yang ni kak ruby potong guna pisau biasa, yang cantik tu kak ruby guna pisau plastik......jadi kalau nak kuih muih nampak cantik dan kemas, guna lah pisau plastik masa memotong.



KUIH LAPIS TRADISIONAL

Bahan
100 gm tepung gandum
50 gm tepung beras
1/2 cawan gula
125 ml santan pekat
900 ml air
garam secukupnya
pewarna hijau dan merah


 

Cara
Panaskan pengukus.
Satukan air, santan, gula dan garam dalam mangkuk kacau sebati, kemudian masukkan tepung gandum dan tepung beras kacau lagi.
Bahagikan kepada 2 bahagian sama banyak dan ambil setiap bahagian sebanyak 1/2 cawan, untuk jadikan 1 cawan, warnakan dengan warna hijau, ketepikan.
Yang 2 bahagian tu, 1 warnakan dengan warna merah dan 1 bahagian biarkan warna asal iaitu putih.
Sediakan loyang 8" yang sudah disapu dengan sedikit minyak atau butter.
Masukkan 1 cawan warna asal kedalam loyang dan kukus selama 3 - 4 minit, masukkan pula warna merah kukus lagi, buat lah begitu berselang seli sampai lapis yang ke 3, masukkan adunan yang bewarna hijau tadi, kukus lagi, masukkan warna putih semula dan buat lah proses seperti diatas hingga adunan habis.
Untuk lapisan yang terakhir kukus selama 10 minit

*kuih lapis ni macam2 warna dan macam2 corak boleh buat, terpulang lah pada si pembuat.......  ni warna, corak dan cara kak ruby.

No comments:

Post a Comment