TART BUAH
Bahan
450 gm tepung gandum
250 gm mentega
100 gm gula halus
1 biji telur
2 sudu teh air sejuk
1 sudu teh esen vanila
Cara
Putar mentaga, gula dan esen vanila hingga kembang, masukkan telur dan air, putar lagi hingga adunan sebati dan berkrim. Masukkan tepung gandum dan uli untuk menjadi doh yang lembut.
Ambil sedikit doh tekan ditapak tangan supaya sedikit rata dan masukkan dalam acuan tart, picit2 pada keluruhan acuan dan lebihan diatasnya ratakan dengan menggunakan belakang pisau.
Bakar selama 20 minit dengan suhu 150c hingga masak.
Bhan Utk Kastard
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar gula halus
250 ml susu segar
1 sudu teh butter
1/2 sudu teh esen vanila
Cara
Bancuhkan semua bahan2, masukkan kedalam periuk dan kacau atas api yang perlahan sampai masak.
Sudu kan kedalam tart dan hiaskan dengan hirisan buah2an yang disukai.
wowww kagum betul ngn kecomelan tart buah tu...
ReplyDelete