Hari Sabtu semalam sebelum p tengok belon panas kak ruby singgah sat kat Aeon Big Putrajaya, sebab hujan....... jadi p Aeon Big tu, nak window shopping je, tapi bila sampai kat bahagian buah2 tertarik pula kak ruby, murah nyer buah......strawberry rm 7 je sekotak, anggor pun 6.90 je sekilo, kiwi pun sama rm 10 je, kak ruby pun beli lah, memang niat dihati nak buat pavlova pun, sebab putih telur dah 2 minggu menunggu dalam peti ais........sampai di rumah kak ruby terus salin resepi dari blog Rohah, sebab Rohah pun baru je buat. Terima kasih Rohah.
PAVLOVA
Bahan
4 biji putih telur
1/2 cawan gula kastor
1/2 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh cuka makan
1/2 sudu teh esen vanila
Cara
Pukul putih telur menggunakan hand mixer dengan kelajuan perlahan, kemudian dengan kelajuan tinggi, masukkan gula sudu demi sudu sambil terus putar adunan.
Terus memutar dengan kelajuan tinggi hingga bertukar menjadi putih berkilat, masukkan esen vanila dan pukul lagi sampai sebati.
Masukkan tepung jagung dan cuka. Kalau sebati.
Buat garis bulat diatas kertas minyak, bentukkan maringue mengikut bulatan yang kita lukis.
Panaskan oven pada suhu 150c. Masukkan adunan meringue, masak hingga menjadi coklat muda.
Jangan keluarkan meringue terus dari oven, biarkan hingga ia sejuk, baru keluarkan.
Cara menghias
Pukul whipping cream hingga kental, masukkan gula dan esen vanila pukul lagi hingga sebati, masukkan kedalam plastik, kemudian picitkan diatas dan hias dengan buah2an yang dipotong.
No comments:
Post a Comment