Nuffnang Ad

Monday, 18 March 2013

Pulut Sambal



PULUT SAMBAL

Bahan
beberapa helai daun pisang - bersih dan layur
3 cawan pulut
1 cawan santan pekat + sedikit garam

Cara
Pulut direndam semalaman.
Kukus hingga masak, gaulkan dengan santan, kukus sekali lagi sekejap je, supaya pulut lambat basi.  ketepikan.

 

Untuk sambal
1/2 biji kelapa parut - putih saja
1 sudu besar cili kisar
1/2 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
2 batang serai*
2 sudu besar udang kering*
sedikit garam, gula, air dan kunyit

Cara
Blender semua bahan yang bertanda *, panaskan minyak tumis bahan blender hingga naik bau, masukkan cili kisar dan kunyit kacau rata,  masukkan kelapa parut dan sedikit air, kacau rata masukkan garam dan gula, kacau hingga kering.  Rasa sesedapnya, tutup api.

Ambil pulut tadi bulat2kan dengan daun pisang dan gaul dengan sambal, siap dan boleh jugak bungkus dengan daun pisang.


No comments:

Post a Comment