Petang ni kak ruby buat kuih paling senang sekali, tapi sedaaaap, lagi sedap kalau makan panas2.......nama kuih ni macam2, ada yang panggil kuih kacang, kuih kasturi dan ada pula panggil kuih rengas. Tak kisah lah kan, rasa nya tetap sama......cuma adunan tepung nya tak sama kot.....ini cara kak ruby, resepi kak ruby hehehe..........
KUIH KASTURI
Bahan
2 cawan kacang hijau
5 sudu besar gula - bleh tmbh atau kurang
5 sudu besar kelapa parut
air secukupnya
Cara
Rebus kacang hijau bersama air sampai kembang dan biarkan air nya hampir kering.
Masukkan gula dan kelapa parut, kacau rata hingga kering. angkat dan biarkan sejuk.
Ambil sedikit kacang bentukkan bulat2, kemudian leperkan. Buat lah hingga kacang habis.
Bahan utk adunan tepung
1/2 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung beras
sedikit kunyit
garam secukupnya
air secukupnya
Cara
Satukan semua bahan kecuali air letakkan sedikit demi sedikit hingga menjadi adunan sederhana pekat.
Panaskan minyak, ambil kacang tadi celup dan goreng hingga kekuningan.
No comments:
Post a Comment