Nuffnang Ad

Friday, 22 March 2013

Abok-Abok Sagu

Kak ruby sendiri pun tertanya-tanya, macam mana kak ruby boleh buat kuih abok2 ni, pada hal kak ruby jarang tengok dan baru sekali makan itu pun entah bila, terlupa dah.......tapi kak ruby ingin sangat nak buat, cari2 resepi, jumpa jugak......kak ruby terus buat petang tadi.......hasil nya cantik, rasa nya biasa2 je, mungkin itu lah kot kuih ini jarang ditemui......tapi sapa tahu,  kuih ni mungkin ada peminat nya tersendiri............


ABOK-ABOK SAGU

Bahan
1 cawan sagu 
1 cawan kelapa parut putih
3 sudu besar gula merah
3 sudu besar gula pasir
secubit garam
beberapa helai daun pisang dan lidi

 

Cara
Daun pisang setelah dicuci dan dilayur, buatkan seperti kelongsong kacang (bentuk kon) sematkan dengan lidi, ketepikan.
Basuh sagu, rendam sekejap dan toskan.
Gaul sagu dengan kelapa parut dan jugak garam. 
Campurkan gula merah dan gula pasir.
Masukkan 2 sudu makan campuran sagu kedalam kon daun pisang kemudian letakkan pula 1 sudu makan campuran gula tadi dan akhir sekali masukkan lagi campuran sagu 1 sudu mkan.  Tutup dan sematkan dengan lidi. Buat lah begini hingga semua campuran sagu habis.
Kukus selama 15 minit.

3 comments:

  1. dari hari ke hari nak buat tapi, habuk pun tarak..hehe..sedap kak..saya suka sangat!...

    ReplyDelete
  2. ok Rohah ptg ni buat....hihihi habuk x tarak tak pe, ada kuih abok2...

    ReplyDelete
  3. kueh kegemaran saya nie...nyummmiii dapnye...

    ReplyDelete