Nuffnang Ad

Tuesday, 19 March 2013

Lepat Pisang

Petang ni kak ruby buat lepat pisang, sebab daun pisang semalam ada lebih lagi, nak buang sayang laaaaa, mahal daun pisang tu, kalau kat kampung tak pa la ada pokok pisang........sini dah lah mahal koyak2 pula tu.....jadi kak ruby buat lah lepat pisang,  tak de sukatan tau, sebab kak ruby terlupa nak sukat, bila nak menulis resepi baru teringat......... tak pe lah kan, lagi pun lepat ni semua orang pandai buat......cuma kak ruby letakkan tepung kastard sikit supaya lepat tak jadi lebam, selalu nya lepat pisang kan lebam atau hitam2 sikit gitu, kak ruby letak dalam 2 sudu je.  Tepung pula boleh gunakan 2 jenis tepung, tepung gandum atau tepung beras.
  
LEPAT PISANG

Bahan
4 biji pisang montel
 tepung gandum,  tepung kastard, santan, gula, dan garam
beberapa helai daun pisang - dibersih dan dilayur *


 

Cara
Gaulkan semua bahan kecuali yg bertanda*, hingga sebati.  Masukkan kedalam daun pisang dan bungkus lah kemas2. Kemudian kukus selama 20 - 30 minit.   

No comments:

Post a Comment