Nuffnang Ad

Tuesday, 12 March 2013

Kerutup Ayam

Resepi kerutup ayam ini juga salah satu masakan kenangan buat kak ruby........resepi ni diajar oleh seorang kawan baik kak ruby sewaktu kami sama2 merantau di negara mat salleh dulu.....kawan kak ruby ni orang Kelantan, memang pun kerutup terkenal di Kelantan, masakan orang Kelantan kata kan, mestilah sedap......rempah kerutup memang kak ruby guna rempah yang asli dari Kelantan.  Selain nasi kerutup juga boleh di makan bersama roti dan pulut kuning......sedap.


KERUTUP AYAM

Bahan
6 keping ayam bahagian dada (ni saja2 kak ruby suka dada ayam)
3 sudu besar rempah kerutup atau 28 gm 
1 cawan  santan pekat
1 cawan air
3 sudu besar kerisik
sedikit asam jawa
sedikit gula melaka
garam dan minyak secukupnya


Bahan utk di blender dan dicampur bersama rempah kerutup
5 keping lengkuas
3 batang serai
1 biji bawang besar

Bahan tumis
3 biji buah pelaga
1 kumtum bunga lawang
1 inci kayu manis

Cara
Bancuh rempah kerutup bersama bahan yg di blender dengan sedikit air, ketepikan.
Panaskan minyak, tumis bahan tumis, kemudian masukkan bancuhan rempah, kacau dan masak hingga naik minyak, masukkan ayam, santan dan air, bila mendidih masukkan garam, gula melaka dan asam jawa.
Masak hingga hampir pekat masukkan kerisik, bila sudah pekat, rasa secukup nya. tutup api. 



No comments:

Post a Comment