Assalammualaikum dan selamat pagi.....pagi ni kak ruby sarapan donut, malam tadi sebelum tidur sempat jugak kak ruby menguli tepung, dah lama tak wat ni tahun lepas kali terakhir......tu lah agak nya tak berapa cantik jadi nya, tapi tetap lembut. lembut sangat........
DONUT KENTANG II
Bahan
500 gm tepung gandum
11 gm yis mauripan (kak ruby letak 6 gm je)
1 sudu kecil pelembut roti (kak ruby x ltk)
1 sudu kecil garam
1 biji telur
3 sudu besar susu cair
3 sudu mkn marjerin
1 biji kentang sederhana besar -rebus dan lecek halus
1 cawan air suam (kak ruby letak 1/2 cwn je sbb dah lembut)
Cara
Masukkan yis kedalam air suam, biarkan ia berbuih.
Kemudian masukkan kedalam blender semua bahan kecuali tepung. Blender hingga sebati.
Masukkan tepung kedlm mangkuk dan bancuh dengan bahan blender td sehingga mendapat satu doh yang lembut dan tak melekat di tangan. Simpan didalam peti sejuk selama 1 jam.
Bila doh dah naik, keluarkan, canai dan terap dengan acuan donut.
Biar adunan naik sekali ganda baru digoreng.
banyak2 donut,donut kntang yg kita belum cuba,mesti sedap kan..
ReplyDelete