Nuffnang Ad

Saturday, 9 March 2013

Pai Ayam

Tengahari ni kak ruby makan pai ayam je.....cukup lah untuk diri kak ruby ni, sebab dalam pai dah ada semua nya, sayur, ayam dan jugak kabohiderat, sebelum makan pai makan dulu buah buahan banyak2 dan mimum air kosong je.....dah cukup untuk kesihatan kak ruby.......


PAI AYAM

Bahan doh
300 gm tepung gandum
150 gm butter
50 ml air sejuk dr peti ais
1/2 sudu teh garam

Cara
Gaul tepung gandum, garam dan butter dengan hujung jari hingga jadi seperti serbuk roti.  Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli untuk menjadi doh yang lembut.  Bungkus doh dengan plastik wap, simpan dalam peti ais selama 30 minit.


Bahan inti
1 cawan isi ayam - dipotong dadu
1 cawan cendawan butang - dipotong nipis
2 biji kentang rebus - dipotong dadu
1/2 btang lobak merah - dipotong dadu
1 biji bawang besar - dipotong dadu
3 biji bawang putih - dihiris halus
sedikit lada hitam, lada putih
 garam dan air secukupnya.

Cara
Panas minyak, masukkan bawang besar dan bawang putih kacau hingga naik bau, masukkan isi ayam biarkan hingga ayam masak, masukkan sedikit air, lobak merah, cendawan, garam, lada hitam dan lada
putih, akhir sekali masukkan kentang.  Kacau hingga kesemuanya sebati dan biarkan air nya kering, rasa masin nya tutup api.

Kemudian canai doh, buat dua keping, kepingan pertama masukkan kedalam acuan pai dan tekan ikut bentuk acuan.
Masukkan initi dan tutup dengan kepingan kedua, sapu kuning telur dan bakar suhu 180c selama 30 minit atau hingga masak.   
 

No comments:

Post a Comment