Selepas melapis kek lapis sarawak banyak lah pula putih telur, banyak sangat2......nak sedekah kat sapa pun tak tau, kalau sapa2 ada nak putih telur datang rumah kak ruby, boleh ambil.......ni kak ruby guna 525 ml untuk buat kek kukus, putih telur masih banyak lagi.......kalau lama2 nanti terbuang pula, kalau ada wafa mesti dia letak kat muka, tapi wafa belum balik lagi, rindu pula kat si manja mama ni...........
KEK KUKUS COKLAT MOCHO PUTIH TELUR
resepi : kak wan kita lah (citarasawan)
Bahan A
525 ml putih telur
400 gm gula pasir
1 sudu besar ovalette
1 sudu teh garam
1 sudu teh baking powder
Bahan B
250 gm tepung gandum
50 gm santan serbuk
Bahan C
100 ml santan pekat
1 sudu teh esen vanila/coffee
90 gm mentega cair
2 sudu besar susu pakat manis
Bahan D
1 sudu besar coklat emulco
1/2 sudu besar mocca emulco
Cara
Bahan A, putar putih telur dengan speed sederhana hingga berbuih, masukkan gula, garam, ovalette dan baking powder, putar dengan kelajuan tinggi hingga menjadi putih dan kental.
Masukkan bahan B, kaup balik hingga rata, kemudian masukkan bahan C, kaup balik hingga rata.
Bahagikan kpd 3 mangkuk yang sama banyak. Satu bahagian coklat, satu bahagian mocca dan satu lg adunan asal. Panaskan pengukus, tuang adunan coklat dan kukus selama 10 minit, tuang adunan mocca kukus selama 10 minit dan akhir sekali tuang adunan asal, tutup dengan aluminium foil dan kukus selama 20 minit atau hingga masak.
No comments:
Post a Comment