Nuffnang Ad

Tuesday, 16 July 2013

Biskut Mama Carey



BISKUT MAMA CAREY

Bahan
200 gm mentega
100 gm gula kastor
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanila

Bahan B - diayak
250 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
50 gm tepung susu

Aising hiasan
1 biji putih telur
90 gm gula ising
1 sudu besar tepung jagung
coklat emulco

 

Cara
Pukul mentega dan gula hingga berkrim masukkan kuning telur dan esen vanila, pukul sebati.
Masukkan bahan B dan gaul hingga menjadi doh yg lembut, simpan didalam peti ais selama 15 minit.
Canai dan terap dengan acuan berbentuk hati, susun dalam dulang pembakar yg telah digris terlebih dahulu.
Bakar biskut setengah masak selama 10 minit, keluarkan dari oven dan paipkan aising hiasan, gunakan lidi kecil dan dicelupkan kedlm coklat emulco dan lorekkan diatas permukaan aising tadi.
Bakar semula selama 10 lagi atau kurang ikut pada kepanasan oven masing2.


Cara buat aising
Pukul putih telur hingga kembang, masukkan gula ising dan tepung jagung. 
Pukul dengan kelajuan tinggi hingga pekat dan tidak menitik. Masukkan ke dlm
piping beg dan paip diatas permukaan biskut.

No comments:

Post a Comment