Nuffnang Ad

Thursday, 2 May 2013

Kek Lapis Evergreen Kukus



KEK LAPIS EVERGREEN KUKUS
resepi: Dayang Jack @ Dapurku Sayang

Bahan
Utk Lapisan Hijau
10 biji kuning telur A
225 gm mentega berkualiti tinggi
1/3 cawan gula halus
1/4 tin susu pekat manis
1 cawan horlicks
1/2 cawan biskut marie yg telah dikisar halus
1/2 botol kecil pandan paste atau pandan emulco - kak ruby letak 2 sudu je

 

Cara
Kuning telur dan gula dipukul sampai kembang.  Didalam mangkuk lain, mentega dan susu pekat manis dipukul sampai putih, campurkan bersama kuning telur tadi, pukul sebati dengan kelajuan minima.
Kemudian masukkan horlicks, tepung biskut marie dan pandan paste. Putar sebati, Kemudian adunan dibahagikan kepada beberapa bahagian sama rata. (kak ruby bahagi 3 bahagian je).

Bahan
Utk Lapisan Putih
1 1/2 cawan tepung gandum/ tepung hong kong (diayak)
225 gm mentega berkualiti tinggi
10 biji putih telur A
1 cawan gula halus - kak ruby kurangkan
1/2 tin susu pekat manis


Cara
Pukul putih telur sampai kembang, masukkan gula dan pukul lagi hingga kental. Didalam mangkuk lain, pukul mentega bersama susu pekat manis sampai putih, masukkan kedalam putih telur tadi, pukul lagi dengan kelajuan sederhana, kemudian masukkan tepung gandum dan kacau rata.  Seperti adunan hijau tadi jugak, bahagikan kepada beberapa bahagian sama rata. (kak ruby bahagi 4 bahagian)

Kukuslah adunan lapis demi lapis hingga habis. Setiap lapisan dikukus lebih kurang 10 - 15 minit atau hingga masak.  Untuk lapisan terakhir kukus selama 1/2 atau 1 jam.   

1 comment:

  1. giliran kita ntah bilanya nk buat ni..mesti sedap kan..

    ReplyDelete