Nuffnang Ad

Wednesday, 22 May 2013

Lompat Tikam



LOMPAT TIKAM

Bahan Bawah (hijau)
1 cawan tepung beras
1 sudu mkn tepung jagung
3 cawan santan cair
1/2 cawan air daun pandan dan pewarna hijau
1 sudu teh air kapur - kak ruby tak letak
sedikit garam

Cara
Campurkan semua bahan kedalam periuk, kacau diatas api kecil, kacau selalu hingga menjadi pekat.  Kemudian masukkan kedalam bekas, ketepikan.

 
 
Bahan Atas (putih)
1 cawan tepung beras
1 sudu mkn tepung jagung
3 cawan santan pekat
garam secukupnya

Cara
Campurkan semua bahan kedalam periuk, kacau diatas api kecil, kacau selalu hingga menjadi pekat, kemudian letakkan diatas adunan hijau tadi.  Sejukkan dalam peti ais.

Untuk kuahnya
1 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
1 cawan air
1 helai daun pandan - disimpul

Cara
Masakan semua bahan sehingga mendidih, tapis dan hidangkan bersama lompat tikam.

2 comments:

  1. sedap la kan kak makan ketika cuaca panas berbahang...

    ReplyDelete
  2. Salam....singgah sebentar kat sini. sedap2. Jemput singgah ke blog chef http://studiomasakanchefhussin.blogspot.com

    ReplyDelete