KEK KARAMEL
Bahan
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)
(B) - Bhagian Atas
1/2 tin susu cair
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)
(B) - Bhagian Atas
1/2 tin susu cair
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur
(C) - Lapisan Kek
140 gm tepung gandum
70 gm gula kastor
3 bj kuning telur
135 ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45 ml minyak jagung
140 gm tepung gandum
70 gm gula kastor
3 bj kuning telur
135 ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45 ml minyak jagung
(D)Merinque
6 bj putih telur
70 gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar
Cara menbuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul bhn (D) smpai jd kembang & bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul dgan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian & letak warna
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1 jam suhu 160-180C
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1 jam n lepas 2 mkn sejuk2
No comments:
Post a Comment