Nuffnang Ad

Tuesday, 21 May 2013

Kek Karamel

Dalam cuaca yang panas sekarang, kak ruby mencari cari makanan yang sejuk2 je........makan kek karamel yang sejuk2 baru keluar dari peti ais tu, aduh sedap nyer, segar satu badan......... petang semalam kak ruby buat kek karamel untuk minum petang, sedap sangat , walau pun sudah berkali-kali buat dan makan tapi tak jemu-jemu.......


KEK KARAMEL

Bahan
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)

(B) - Bhagian Atas
1/2 tin susu cair
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur
  

(C) - Lapisan Kek
140 gm tepung gandum
70 gm gula kastor
3 bj kuning telur
135 ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45 ml minyak jagung

(D)Merinque
6 bj putih telur
70 gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar 

Cara menbuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul bhn (D) smpai jd kembang & bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul dgan senduk  hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian & letak warna
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1 jam suhu 160-180C
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1 jam n lepas 2 mkn sejuk2


No comments:

Post a Comment