Assalammualaikum semua pada yang sudi singgah di kayumaniskorner, terima kasih banyak kak ruby ucapkan.........sudah hampir 1 minggu kak ruby berehat, malam ni baru nak publish kan kuih kak ruby di kayumaniskorner, mulai esok berehat lagi kak ruby selama 1 atau 2 minggu....kak ruby akan balik ke kampung kak ruby di Utara Semenanjung. Pagi tadi kak ruby dah siapkan 2 biji kek lapis sarawak dibawa bersama.
Cerita tentang balik kampung, kak ruby rasa semua orang suka balik kampung, lebih2 lagi pada mereka yang masih ada ibu dan ayah di kampung..........Bagi diri kak ruby cerita seronok di kampong berjumpa ibu ayah, pergi sungai, sawah padi, pancing ikan tangkap ayam untuk disembelih malah seribu satu lagi cerita seronok di kampung hanya tinggal kenangan, semua nya itu sudah berlalu dan tak mungkin kembali lagi.......yang tinggal hanya lagu2, sesekali bila dengar lagu2 lama sewaktu dikampung dulu mengalir jugak air mata...........
Untuk mengembalikan kenangan lama, esok kak ruby balik kampung, kak ruby akan menaikki keretapi hehehe mesti seronok, sengaja kak ruby nak naik keretapi.......Sewaktu di alam persekolahan kak ruby dulu, kak ruby selalu naik keretapi, jauuuuuh dari Kelantan ke Kedah, 2 hari 2 malam baru sampai, keretapi zaman dulu bukan macam sekarang, dulu guna arang, lambat keretapi berjalan.......tapi seronok kak ruby dapat jumpa macam2 perangai manusia, yang best sekali dapat melihat kehijauan pokok2, sungai dan jugak gua........sebab sebahagian besar jalan keretapi didalam hutan..........tak sabar pula kak ruby nak naik keretapi esok...........1st time ni nak keretapi setelah 40 tahun kak ruby tak naik.
KUIH KASWI
Bahan
1 cawan gula
1 cawan gula merah
5 cawan air
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
1/2 cawan tepung beras
3 sudu besar air kapur
sedikit garam
1 helai daun pandan
kelapa parut + garam
Cara
Masak gula merah dan gula putih dengan 2 cawan air dari 5 cawan air tadi, bila dah larut ketepikan.
Tiga cawan air yang berbaki masukkan kedalam bancuhan air gula, masukkan 3 jenis tepung dan air kapur, kacau hingga sebati dan tapiskan.
Masukkan kedalam loyang atau acuan kecil2 yang telah disapu dengan sedikit minyak.
Kukuslah hingga masak, sejukkan kuih baru keluarkan dari acuan. Hidangkan bersama kelapa parut.
Assalamualaikum hemmm sdp tu kuih kaswi lama pulak x mkn...suka yg lembut gini...:-)
ReplyDeleteLama juga x buat n tak mkn kaswi..
ReplyDeletesuka baca cite kak ruby blk kg nek ketapi tu..skrg ni klu nek ketapi dah kurang "thrill" nya tu kan..hehe..
ReplyDelete