Nuffnang Ad

Sunday, 22 December 2013

Puding Aiskrim Keladi



PUDING AISKRIM KELADI

Bahan
300 ml air
180 ml susu segar
300 gm aiskrim keladi
120 gm gula pasir - kak ruby kurangkan
2 biji telur
3 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar serbuk agar-agar
sedikit pewarna ungu



Cara
Satukan tepung jagung dan telur pukul sehingga kembang dan sebati. Masukkan air dan gaul rata.  Tapis adunan tersebut.
Kemudian masukkan gula, susu dan serbuk agar-agar, gaul sebati.
Didihkan di dalam periuk di atas api sederhana, masukkan aiskrim dan pewarna ungu, kacau perlahan-lahan.  Bila sudah sebati,  masukkan ke dalam acuan atau dalam bekas kecil-kecil dan sejukkan.


1 comment:

  1. cantik warnanya...keladi memang sedap kalau buat kuih ....

    ReplyDelete