Assalammualaikum, petang tadi kak ruby buat bingka jagung, pertama kali buat, sedap.....resepi dari yatiememoris, terima kasih yatie dan boleh lagi kan kak ruby nak ucapankan selamat hari lahir untuk yatie semoga dimurahkan rezeki......... kak ruby tak gunakan loyang 9 x 9, kak ruby masukkan dalam bekas kecil-kecil.
BINGKA JAGUNG
Bahan
1 cawan gula
1 3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung kastard
1 cawan santan pekat
2 cawan air
2 sudu besar mentaga/minyak sapi
4 biji telur
secubit garam
1 tin jagung manis ala krim
bijian utk hiasan
sedikit pewarna kuning
Cara
Satukan kesemua bahan kecuali jagung dan bijian. Kisar sampai sebati.
Tuangkan adunan kedalam mangkuk besar dan masukkan jagung krim, gaul sebati.
Masukkan sedikit minyak kedalam loyang dan ratakan, boleh juga guna mentega. Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak/mentaga telah panas masukkan adunan tadi.
Taburkan bijian dan bakar pada suhu 180c selama 1 jam 15 minit atau hingga garing. Gunakan api bawah, kalau nak garing lagi tambahkan masa 5 minit lagi guna api atas sahaja untuk permukaan kuih jadi garing.
Sedap..... kan Kak Ruby. Saya pun dah pernah buat bingka ni.
ReplyDelete