Assalammualaikum, kak ruby tak cukup masa ni, hanya yang sempat kak ruby katakan disini........memang sedap bingka keladi ni, terima kasih Yatie, kak ruby ambil resepi dari blog Yatiememoris.........
BINGKA KELADI
Bahan
2 cawan keladi - direbus, toskan dan dilecek
3 biji telur
3 cawan santan
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
2 sudu mkn butter
1 sudu kecil esen vanila
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil pewarna purple
bijan secukupnya
Cara
Panaskan oven, sapukan sedikit butter disekeliling loyang, boleh juga panaskan sebentar.
Masukkan keladi, telur, gula, garam, butter, santan dan tepung ke dalam blender dan blend hingga halus. Tuangkan ke dalam mangkuk masukkan pewarna dan esen vanila kacau hingga sebati. Kemudian tuangkan kedalam loyang dan taburkan bijan.
Bakar selama 1 jam, guna api atas bawah. Keluarkan dari oven, biarkan betul2 sejuk baru potong.
sedapnya....
ReplyDeletesedapnya..
ReplyDeleteSEDAPNYA.....Bingka apapun, memang mengiurkan.....
ReplyDelete