PULUT KELAPA MANIS
Bahan
beberapa helai daun pisang - bersih dan layur
2 cawan pulut
1 cawan santan pekat + sedikit garam
beberapa helai daun pisang - bersih dan layur
2 cawan pulut
1 cawan santan pekat + sedikit garam
Cara
Pulut direndam semalaman.
Kukus hingga masak, gaulkan dengan santan, kukus sekali lagi sekejap je, supaya pulut lambat basi. ketepikan.
Untuk Inti
1/2 biji kelapa putih
1/2 cwn gula merah - masukkan sedikit air kacau hingga larut, tapis
1 sudu mkn gula pasir - boleh tambah klu nak manis
2 helai daun pandan - disimpul
Cara
Masukkan semua bahan ke dalam kuali kacau hingga kering air, tutup api.
Kemudian boleh bungkus pulut seperti dalam gambar.
Yg ni memang saya suka sangat. Lagi kalau inti durian..
ReplyDelete