Nuffnang Ad

Wednesday, 13 November 2013

Pulut Manis



PULUT KELAPA MANIS


Bahan
beberapa helai daun pisang - bersih dan layur
2 cawan pulut
1 cawan santan pekat + sedikit garam


Cara
Pulut direndam semalaman.
Kukus hingga masak, gaulkan dengan santan, kukus sekali lagi sekejap je, supaya pulut lambat basi.  ketepikan.
Untuk Inti
1/2 biji kelapa putih
1/2 cwn gula merah - masukkan sedikit air kacau hingga larut, tapis
1 sudu mkn gula pasir - boleh tambah klu nak manis
2 helai daun pandan - disimpul


 

Cara 
Masukkan semua bahan ke dalam kuali kacau hingga kering air, tutup api.

Kemudian boleh bungkus pulut seperti dalam gambar.

1 comment:

  1. Yg ni memang saya suka sangat. Lagi kalau inti durian..

    ReplyDelete