Nuffnang Ad

Saturday, 16 November 2013

Kek Cawan Pandan

Kalau pagi tadi kak ruby goreng pisang tanduk, petang nya terasa pula nak makan cupcake, entah duduk seorang-orang ni rajin pula hihihi.......sedap makan cupcake, terus kak ruby ke dapur......apa lagi operasi pun berjalanlah....ini lah hasil nya, dapat jugak kak ruby makan apa yang di idamkan.......terima kasih Allah di mudahkan rezeki pada hamba mu ini.


KEK CAWAN PANDAN

Bahan
115 gm mentega
80 gm gula kastor
2 biji telur
2 sudu teh perisa pandan
1 sudu teh pewarna hijau
175 gm tepung naik sendiri (diayak)
3 sudu besar susu segar

 Cara
Pukul mentega dan gula kastor sampai sebati.  Masukkan telur satu persatu dan perisa pandan.  pukul sampai kembang.  Masukkan tepung naik sendiri berselang seli dengan susu segar.
Timbang adunan pada setiap kertas cawan bernombor 12 sebanyak 58 gm.  Bakar dengan suhu 170c selama  23 minit.

 
 
Utk topping
150 gm krim well
50 gm mentega 
230 gm gula ising 
1 sudu teh perisa pandan
kelapa kering yg diwarnakan hijau.

 Cara
Pukul krimwell sekejap masukkan mentega pukul lagi, masukkan gula ising dan perisa pandan, pukul lagi tapi sekejap je jangan sampai gula cair.  Hias diatas kek cawan dan tabur kan kelapa kering.

2 comments:

  1. sweetnya warna hijau tu....cup pun comel sangat..

    ReplyDelete
  2. Cantiknya cupcake Kak Ruby.... tergoda saya melihatnya. Mesti sedap.

    ReplyDelete