Nuffnang Ad
Tuesday, 19 February 2013
Pengat Labu
PENGAT LABU
Bahan
1/2 biji labu sederhana besar
3 cawan santan
5 sudu besar gula
2 sudu besar gula merah - dibancuh dgn sdikit air panas dan tapis
3 sudu besar sagu - direndam, dibersihkan
1 helai daun pandan - disimpul
sedikit garam
Cara
Labu di potong dadu dan di basuh bersih.
Masukkan santan, gula, gula merah, labu dan daun pandan ke dalam periuk, masak dan kacau hingga mendidih. Bila labu sudah lembut sedikit, masukkan sagu dan garam.
Biar kan mendidih lagi dan bila sagu sudah bertukar jernih, tutup api. Angkat.
Hidangkan.
Labels:
bubur
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
adda tak pernah makan pengat labu..tapi kalau sira labu tu pernah makan..kalau kt kelantan selalu ada kt kenduri kawin...tp tgk pengat labu ni mcm sedap jer..
ReplyDelete