CHOCOLATE SPOUNGE CAKE
Bahan A
100 ml air
5 biji kuning telur
45 ml minyak jagung
70 gm gula kastor
140 gm tepung gandum/superfine
1 sudu teh serbuk penaik
3 sudu makan serbuk koko
sedikit esen vanila
Bahan B
5 biji putih telur
70 gm gula kastor
Cara
Pukul bahan B hingga menjadi meringue, ketepikan.
Pukul air, kuning telur dan minyak jagung hingga berbuih. Masukkan gula dan esen vanila pukul hingga kembang, masukkan sedikit demi sedikit tepung yg telah diayak bersama serbuk penaik dan juga masukkan serbuk koko, kacau sebatikan.
Satukan bahan B kedalam bahan A, secara kaup balik, dengan hanya menggunakan senduk kayu saja. Jangan guna mixer.
Setelah sebati masukkan kedalam loyang yg telah dialas dengan kertas minyak.
Bakar selama 1 jam dengan oven yg telah dipanaskan terlebih dahulu, suhu 160c dengan kaedah water bath guna api bawah sahaja.
Bila masak sejukkan, boleh lah dipotong lintang 2 atau 3 lapisan.
Hias lah dengan cara tersendiri.
No comments:
Post a Comment